Skip to content

OSTEOPOROZA – tiha bolest starijih osoba

OSTEOPOROZA – tiha bolest starijih osoba

Reč osteoporoza zapravo znači „porozne kosti“. To je stanje koje naše ranije zdrave i jake kosti pretvara u lomljive, a bolesti obično postajemo svesni tek kada dođe do neočekivanog preloma kosti u obavljanju svakodnevnih zadataka.

Pozadina osteoporoze

Neophodno je znati da u pozadini uvek postoje zapaljenski procesi koji dovode do degenerativnih promena u našem organizmu. Upala izaziva bol i jasan je proces starenja u telu. Kada zaustavimo izvor upale, zaustavljamo proces starenja i samim tim zaustavljamo bol.

Lekovi i masti protiv bolova

U većini slučajeva negativno utiču na sluzokožu želuca i „maskirajući“ bol više štete nego koriste. Daju nam osećaj da smo izlečili kičmu, jer je bol manji ili potpuno nestaje, pa izvodimo pokrete koji nam, ako je moguće, dodatno štete. Neophodno je ukloniti uzrok, a ne samo simptome. Zbog toga se lekovi protiv bolova uzimaju istovremeno sa lečenjem uzroka bola i nikako bez dodatnog lečenja.

Nedostatak minerala i problemi sa kostima

Kako starimo, mnogo se znojimo, javlja se dijabetes i mnogo brže gubimo vredne minerale kao što su kalcijum, magnezijum, cink. Međutim, mnoge studije ih direktno povezuju sa osteoporozom i drugim sličnim stanjima kostiju. Zbog toga je neophodno povećati unos ključnih minerala.

Naše kosti su “žive”

Starije kosti se polako razgrađuju, a istovremeno se taloži proteinski materijal sa mineralima i formira nova, mlada kost. Za nekih 10 godina ceo naš kostur se obnavlja na ovaj način.

Formiranje kostiju prethodi njenom razgradnji sve dok ne dostignemo maksimalnu koštanu masu, što se dešava do 30. godine. Kasnije, koštana masa počinje da se postepeno smanjuje. Kod žena se proces znatno ubrzava u prvih pet godina nakon menopauze, a zatim se podjednako brzo odvija kod oba pola.

Ko je skloniji osteoporozi?

Žrtve ove bolesti kostiju su 80% žene. Tačnije, žene postižu nižu gustinu kostiju od muškaraca, takođe tokom menopauze (oko 5 godina nakon njenog početka) koštana masa opada mnogo brže nego kod muškaraca.

Ako u periodu dostizanja maksimalne koštane mase (do 30. godine) živimo na lošoj ishrani sa većim nedostatkom minerala, pojava osteoporoze je gotovo neizbežna.

Šta dodatno ubrzava nastanak ove tihe bolesti?

– Nedovoljna težina
– Neadekvatan način ishrane („ishrana siromašna mineralima“ označava hranu osiromašenu mineralima kao što su kalcijum i vitamin D)
– Premalo vežbanja (fizički neaktivni ljudi su mnogo skloniji)
– Nezdrave navike (ova kategorija uglavnom uključuje pušenje i alkohol)

Za Vas smo razvili nekonkurentnu kombinaciju za prevenciju osteoporoze!

Predstavljamo Nutribones preparat sa izuzetnim mineralno-vitaminskim sastavom.

Nutribones

Vitamin K2 će se pobrinuti da se kalcijum ne akumulira na zidovima vaših krvnih sudova, mekih tkiva i hrskavice i tako uzrokuje bolne kalcifikacije!

Vitamin D3 je jedan od onih kojih ima manjak čak 80 odsto Slovenaca, posebno u jesensko-zimskom periodu! Obezbeđuje bolje vezivanje minerala u kostima.

Magnezijum će obezbediti pravilno formiranje kostiju i sprečiti grčeve mišića. Kuvanje, zamrzavanje i druga obrada naše hrane dalje izaziva svakodnevni nedostatak iste

Kalcijum je neophodan za regeneraciju i funkciju kostiju i zuba, a tokom godina njegove potrebe značajno rastu!

Koliko brzo ćete primetiti rezultate?

Uz redovnu i pravilnu upotrebu nakon samo 10 dana!

Pogledajte celokupan asortiman proizvoda ili nas posetite u Višnjičkoj 49b u Beogradu.

Vaše zdravlje, naša briga.

0
  0
  Korpa
  Vaša korpa je praznaPovratak na prodavnicu
   Izračunaj iznos dostave
   Primenite kupon kod
    Možda ste zainteresovani za: